Cada 16 d’octubre se celebra, des de 1979, el Dia Mundial de l’Alimentació, proclamat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i la Alimentació). La seva finalitat és conscienciar als diferents pobles del món (especialment als del primer món) sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam.
La temàtica del dia va variant cada any, i aquest cop el motiu és els sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició.
La veritat és que no sabia si crear una entrada al blog en motiu d’aquest dia, per diversos motius. En part, m’ha semblat que en un blog d’aquesta naturalesa era de calaix que hauria de fer alguna menció al dia Mundial de l’Alimentació. D’altra banda, hi ha motius que m’han fet dubtar sobre si crear l’entrada, bàsicament el principal seria que tinc molt desconeixement sobre la tasca que fa la FAO, la qual cosa em resta criteri per a fer una notícia amb cara i ulls. De fet, els qui em coneixeu ja sabeu que en general visc molt “desconnectat” del món en general, amb prou feines ja veig la televisió alguna vegada. Si bé aprofundeixo molt en certs temes del meu propi interès, acostuma a ser des d’un punt de vista bastant individual, amb un fort esperit de recerca per tal de desgranar la veritat sobre certs tòpics, i per a aplicar-ho a mi mateix, per a esdevenir una “versió millor” del meu anterior jo. Però des d’un punt de vista més social, la majoria ja sabeu que ni segueixo cap esport en particular, ni tinc cap ídol concret, ni estic gens al dia del que passa al món de l’esport a nivell professional. Si ni tan sols sobre atletisme popular -i ja sabeu el que corro jo!- conec bona part dels noms dels grans ni la pròpia història de l’esport!
Per un altre costat, m’he adonat que encara no havia publicat cap noticia al bloc. Articles sobre diferents temes si, però notícies pròpiament dites, no. Fa temps que em rondava pel cap fer una secció on simplement donés a conèixer notícies que van sorgint cada dia al voltant de les diferents temàtiques del blog. I si vas a mirar, ara que estic estudiant nutrició i ciències de l’esport, potser seria moment de començar a veure què succeeix més enllà d’altres subcultures més alternatives com les de la Paleo Dieta, on si que hi estic bastant ficat com ja haureu notat.
Per tant, al final he pensat que convenia dir alguna cosa, encara que no en tingués massa idea, i de passada encetava la secció de notícies.
Els punts a tractar aquest any
Com comentava, cada any el dia està centrat en una temàtica diferent al voltant de l’alimentació. Enguany va centrada a la sostenibilitat i la seguretat alimentària. Els punts clau segons el programa serien:
- Una població sana depèn de sistemes alimentaris saludables
- La importància dels sistemes alimentaris
- Repercussions de la degradació ambiental
- La eficiència dels sistemes alimentaris sostenibles
- La necessitat de mesures integrades per a fer front la malnutrició
- La conscienciació del consumidor al voltant del menjar i els seus patrons de comportament
- Avantatges e inconvenients de les cadenes de subministres de menjar
- Menció a la conferència Internacional sobre alimentació que tindrà lloc a Roma el novembre de 2014
- La importància de l’entorn institucional i de polítiques en matèria de nutrició
Tot això està bastant ben explicat en el programa de la FAO que us podeu descarregar aquí, no cal que entri massa en detall doncs no ho podria explicar millor que ells mateixos.
D’altra banda, un article interessant que he trobat al lloc web Conciencia Eco comenta alguns aspectes que convé tenir en ment al voltant d’aquest dia. Bàsicament posa de manifest algunes dades de com està el panorama mundial ara mateix, fent èmfasi sobretot en com desperdiciem el menjar en el món desenvolupat i com s’exploten certes economies per a enriquir d’altres. Bona lectura ràpida per a tenir una millor perspectiva.
Finalment, aquest és el vídeo que ha fet la FAO per a sensibilitzar a la població.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iuEgunhNJ5Q&w=640&h=360]
El missatge de no desperdiciar el menjar crec que és vital i un dels motius pels quals m’he decidit a difondre el missatge de la FAO. Especialment des de que ja no sóc vegetarià m’hi miro bastant amb això. Malbaratar recursos de l’agricultura que podrien destinar-se a sectors de la població que passen fam realment és una pena, la FAO està centrada en aquest missatge, però a nivell personal, m’importa també el fet que sovint desperdiciem menjar d’origen animal sense tenir en compte que s’ha hagut de sacrificar una criatura per a poder disposar d’aquest aliment tant preciós! Qui no ha vist moltes vegades a restaurants, menjars familiars, etc… servir un munt de menjar i després veure com la meitat es tira perquè o no era del gust dels comensals, o simplement s’havia dimensionat malament l’àpat?
De vegades penso que hi ha tota una frivolitat al voltant del fet de que el menjar animal és quelcom més que està allà per a satisfer la necessitat del ser humà i, com la majoria no intervenim en el procés d’obtenció del menjar, que ens arriba directament servit a taula, doncs és perd la percepció de tot el que implica, del que hi ha realment darrera. Però a mi m’agrada tenir present que cada cop que menjo algo d’origen animal hi ha hagut un sacrifici d’una altra criatura, pel meu bé, i que sóc afortunat de poder menjar això. I naturalment, desperdiciar aquest recurs tant preciós em sembla una pena. No voldria caure en l’error d’atribuir característiques humanes als animals, però, suposant que l’animal pogués tenir cert raonament sobre el seu destí i ens pogués veure des del “més enllà”… com li sentaria veure com tirem a les escombraries la majoria dels seus restes mortals? Sé que vist així sembla una mica friki, reminiscències de la meva èpica vegetariana, suposo 🙂
OK, filosofades apart. Hi ha altres missatges del vídeo que no m’agraden tant. Tota la imatge que ven el vídeo, el lloc web, el PDF del programa, etc. està molt orientat a l’agricultura. Si us hi fixeu, la nena del vídeo surt amb una poma a la mà, i al plat hi té uns plàtans, entre d’altres aliments que no hi destaquen massa. A la muntanya de menjar també s’hi distingeixen pràcticament només productes vegetals i processats dels cereals. Això té a veure clarament amb la piràmide nutricional que fomenta la FAO, que està fortament basada en els cereals i vegetals com a base de la piràmide, i deixa en tercer nivell els derivats dels animals com la carn i els làctics. Natural, ja que la FAO és la Organització de la Alimentació… i la Agricultura!
Aquí ja entrem en un tema molt subjecte a debat, però si les idees de la nutrició ancestral són encertades i realment el consum de cereals i llegums fos més perjudicial que beneficiós per a la salut i els productes animals i vegetals de fàcil accés (fruites i verdures) fossin el que realment l’home està dissenyat per a menjar… això implicaria que el que vol implantar arreu la FAO té un gran problema de base.
No dubto que la intenció en general és bona, però… ens podríem arribar a trobar amb el cas que el remei fos pitjor que la malaltia? Aquí ho deixo!
Nota: (si llegiu el llibre d’en Gary Taubes Good Calories Bad Calories i d’altres autors de pensament similar, veureu que ells ho veuen com que la indústria agrícola és qui manega tot això i que els hi importa 3 ***** la nostra salut)