Avui una de rendiment atlètic i estudis científics.
L’entrenament d’alta intensitat (HIT) i curta durada (al voltant de 30 segons per interval) és un règim d’entrenament efectiu que pot ajudar a augmentar el rendiment aeròbic. Científics del departament de Ciències de la Salut i l’Esport de la Universitat Brooks d’Oxford proven a veure si intervals molt més curts (6 segons) poden augmentar de igual manera el rendiment en tri-atletes.
Per a l’estudi s’han escollit 6 tri-atletes sub-èlit d’edats compreses entre els 31 i 49 anys i 6 atletes no específicament tri-atletes però si amb una base aeròbica treballada d’edats entre 27 i 45 anys. El seu règim d’entrenament es va mantenir més o menys constant amb la salvetat que es van introduir les sessions d’sprints (10×6″ intervals) i es va realitzar un test de 10K i una sessió de bici estàtica fins a l’esgotament. El resultat és que dues setmanes amb aquestes sessions de HIT van resultar en un 10% de reducció en el temps per realitzar el 10K (un 10% és molt!! a mi em posaria en sub 35′!), sense una diferència significativa pel que fa al temps de la sessió en bici fins a l’esgotament total.
Segons les mesures realitzades pels científics, el temps necessari per a assolir el llindar del lactat (el punt en que els nivells de lactat en sang arriben al voltant dels 4 mmol per litre i comença a acumular-se i acidificar la sang fins el punt de causar la necessitat d’aturar l’activitat o reduïr-ne la intensitat) havia augmentat significativament al cap de dues setmanes d’adoptar el protocol.
Així doncs, la millora en el temps necessari per a realitzar el 10K es podria correlacionar amb augment de la capacitat per a reciclar i/o produir menys lactat com a resultat de les adaptacions degut a l’entrenament d’alta intensitat. Els científics conclouen doncs que aquest tipus d’entrenament és bastant efectiu per a millorar la forma aeròbica.
L’abstract de l’estudi està tret de PubMed i he arribat a ell a través d’en Bill Lagakos a Twitter. Si voleu veure més estudis sobre fisiologia i rendiment en l’esport seguiu-lo doncs comparteix material molt interessant al voltant del tema.
Nota mental: L’època que vaig implementar sessions d’intervals curts amb recuperació similar al trot tipus Billat 30-30 i 60-60 no em va anar gens malament. Potser hauria de re-introduïr-los i, si l’estudi és cert, voldria dir que fins i tot si són més curts i amb menys repeticions encara pot resultar-me igualment útil. En el cas del Billat, però, la condició és que l’estona entrenant sigui llarga igualment, de manera que passes més estona corrent en velocitat de VO2max. Bé, un d’aquells dies que tens poc temps per a entrenar pot ser una bona excusa per provar una sessió d’aquest tipus.