Avui crec que no tindré temps per a acabar a l’entrada en la que estic treballant, així que faig un “bypass” i us porto un contingut ràpid molt interessant per a complir amb els objectius del dia pel que fa al blog :). És un vídeo que vaig veure ahir al Twitter just abans d’anar a dormir i que resumeix perfectament els continguts del post de fa unes setmanes sobre genètica.
El vídeo pertany al TED-Ed, una comunitat online creada amb l’objectiu de difondre petites lliçons sobre temes de diversa naturalesa, tot i que bastant enfocats a la ciència. La qualitat de les lliçons és el que fa destacar els seus continguts. De fet, el TED-Ed és un sub-projecte que deriva del TED, una sèrie de conferències molt importants que es fan anualment des de 1984 al voltant de la Tecnologia, Entreteniment i el Disseny (i d’aquí les sigles). Les conferències que tenen lloc al TED es caracteritzen per ser magistrals, sempre.
Resulta curiós com es configuren les coses. Fa dos mesos tan sols tenia una idea vague sobre com els gens influeixen en nosaltres, i a arrel del curs de la Universitat de Maryland en poc temps he pogut anar veient com està íntimament relacionada amb la nutrició, l’exerici i la salut. És d’aquelles coses que més o menys ens sonen i tenim presents a nivell general, però de les que normalment no ens plantegem fer-ne us o pensem en treure-li partit. A arrel de la última entrada sobre epigenètica, crec que queda bastant clar que pot ser útil tenir present que tant els nostres gens, com què en fem d’ells, resulta determinant a llarg termini.
El vídeo està només en anglès si el veieu directament al YouTube (el que poso aquí sota), peeeeero, té subtítols en castellà si el mireu a la web del TED 🙂
Realment està molt, MOLT ben fet, per això és que m’ha semblat interessant compartir-lo, sobretot perquè complementa molt bé els resums del curs de Coursera dels anteriors posts. Val a dir que sintetitzar conceptes tant complicats en un vídeo tant curt és molt complicat. Aquesta és la màgia de les lliçons del TED!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MvuYATh7Y74]
Cal notar que aquest vídeo es queda en com funcionen els gens (genètica), però no explica res sobre com poden activar-se o desactivar-se en funció de l’entorn (epigenètica). Per això he recercat una miqueta més i, com era d’esperar, he trobat un parell de vídeos més que toquen aquestes idees. Comparteixo els tres per tal de donar una visió més global.
Resum de continguts del que s’està configurant com algo així com la “línia de recerca sobre genètica i epigenètica del Diari de l’Albert”:
- Els gens i la condició humana (primera entrada)
- Més enllà dels gens, la naturalesa a través del creixement i l’epigenètica (segona entrada)
- La depressió ens fa ‘biològicament més vells’ (notícia relacionada, canvi epigenètic!)
- Perla del Dia – El rol de la genètica en el comportament (reflexió ràpida extreta de la setmana 5 del curs)
Extras:
- Coursera – Genes and the Human Condition (el curs en que s’inspira la resta del material)
- Jack Kruse – Reversing Disease for Optimal Health – Cerca per paraula clau: “epigenetic”
- TED-Ed Lessons – How to sequence the human genome
- TED-Ed Lessons – DNA: The Book of you
- TED-Ed Lessons – Epigenetics, by SciShow
- TED-ED Lessons – Slicing, Dicing and serving your cells
- TEDx Talks – Epigenetics makes you Unique: Courtney Griffin
Enjoy!