En el present estudi, nivells més alts d’àcids grassos omega-3 i greixos saturats han estat associats amb nivells reduïts d’òxid nítric exhalat (eNO) i un augment en la probabilitat de mantenir a ratlla l’asma, mentre que un rati de omega 6 a omega 3 més elevat ha tingut l’efecte oposat.
A més a més, ingestes més elevades en ALA (omega-3 de les plantes) també s’han trobat relacionades amb una millora en la incidència de l’asma, independentment de la ingesta de EPA-DHA (omega-3 de peix i marisc). Per primer cop es verifica doncs, que una ingesta de ALA més elevada pot tenir un efecte protectiu.
L’ALA és la major font d’omega 3 de les plantes, que s’acaba convertint a EPA (pero menys a DHA) quan els nivells de peix i marisc de la dieta són deficitaris (nota pels vegetarians!). Els àcids grassos de cadena llarga poliinsaturats omega-3 decrementen la producció de mediadors inflamatoris, inhibint per competició el metabolisme de l’àcid araquidònic (omega-6, pro-inflamatori), suprimint la producció de IgE i així potenciant la reducció en inflamació de les vies respiratòries i la broncoconstricció en l’asma.
Aliments rics en greixos saturats com la mantega, la llet sencera i la llet no pasteuritzada de granja han estat en diverses ocasions associats a risc decrementat d’asma. No se sap del cert si es deu als greixos saturats en particular o a factors com els alts nivells de Vitamina A, microbis dels lactis o altres factors involucrats en mecanismes reductius.
— “Dietary intake of alfa-linolenic acid and low ratio of n-6:n-3 PUFA are associated with decreased exhaled NO and improved asthma control.” Font original
Nota: Segons les conclusions dels investigadors de l’estudi, els resultats no són del tot concloents degut al gran nombre de variables que poden prendre part dels efectes observats, però són una aportació significativa a l’àmbit d’estudi. Idea de la perla extreta d’un Tweet del Dr Michael Eades.