Notícia
El consum d’ous pot reduir el risc de patir diabetis tipus 2, segons una nova investigació de la Universitat de l’Est de Finlàndia. Els resultats han estat publicats al American Journal of Clinical Nutrition.
Notícia extreta de Science Daily, publicada el 7 d’abril de 2015 (veure article original).
La diabetis tipus 2 és cada vegada més generalitzada a tot el món. La investigació ha demostrat que els hàbits d’estil de vida, com l’exercici i la nutrició, tenen un paper crucial en el desenvolupament de la malaltia. En alguns estudis, les dietes altes en colesterol s’han associat amb alteracions en el metabolisme de la glucosa i el risc de diabetis tipus 2. En contrast, en alguns estudis experimentals, el consum d’ous ha portat a un millor equilibri de la glucosa, entre altres coses. No obstant això, no hi ha dades experimentals disponibles sobre els efectes del consum d’ous sobre la incidència de la diabetis tipus 2. En els estudis basats en la població, també, l’associació entre el consum d’ou i la diabetis tipus 2 s’ha investigat només escassament, i els resultats no han estat concloents. El consum d’ous o bé s’ha associat amb un risc elevat, o no s’ha trobat associació.
Per a això, es van avaluar els hàbits alimentaris de 2.332 homes d’entre 42 i 60 anys a l’inici de l’estudi sobre el Factor de Risc en Cardiopatia Isquèmica de Kuopio, KIHD, a la Universitat de l’Est de Finlàndia entre el 1984-1989. Durant un seguiment de 19.3 anys, 432 homes van ser diagnosticats amb diabetis tipus 2.
L’estudi va trobar que el consum d’ous es va associar amb un menor risc de diabetis tipus 2, així com amb nivells més baixos de glucosa en sang. Els homes que consumien aproximadament quatre ous per setmana tenien un risc menor en un 37 per cent de desenvolupar diabetis tipus 2 que els homes que menjaven només aproximadament un ou per setmana. Aquesta associació es va mantenir fins i tot després de possibles factors de confusió com l’activitat física, índex de massa corporal, el tabaquisme i el consum de fruites i verdures, que es van tenir en consideració. El consum de més de quatre ous no va portar cap benefici addicional significatiu.
Una possible explicació és que a diferència de moltes altres poblacions, el consum d’ou a Finlàndia no està fortament associada amb hàbits poc saludables d’estil de vida, com el tabaquisme, la baixa activitat física o el consum de carns processades. A més de colesterol, els ous contenen molts nutrients beneficiosos que poden tenir, per exemple, un efecte positiu sobre el metabolisme de la glucosa i de la inflamació de baix grau, i per tant reduir el risc de diabetis tipus 2. L’estudi també suggereix que els efectes generals de salut dels aliments són difícils de preveure sobre la base d’un nutrient individual, com el colesterol sol. De fet, en lloc de centrar-se en nutrients individuals, la investigació en nutrició dels últims anys s’ha centrat cada vegada més en els efectes sobre la salut dels aliments sencers i les dietes.
En resum
El consum d’ous pot reduir el risc de diabetis tipus 2, segons un nou estudi. La diabetis tipus 2 és cada vegada més generalitzada a tot el món. La investigació ha demostrat que els hàbits d’estil de vida, com l’exercici i la nutrició, tenen un paper crucial en el desenvolupament de la malaltia. Un nou estudi ha trobat que el consum d’ous es va associar amb un menor risc de patir diabetis tipus 2, així com amb els nivells més baixos de glucosa en sang. Els homes que consumien aproximadament quatre ous per setmana tenien un risc 37 per cent menor de desenvolupar diabetis tipus 2 que els homes que menjaven només aproximadament un ou per setmana. Aquesta associació es va mantenir fins i tot després de possibles factors de confusió com l’activitat física, índex de massa corporal, el tabaquisme i el consum de fruites i verdures van ser preses en consideració.
Reflexions
Això em recorda els apunts del trimestre passat sobre bromatologia i la unitat dedicada als ous i el seu tractament en la indústria alimentària. Imagino que ja coneixeu com funciona el codi europeu d’identificació dels ous, però sinó, aquí teniu una senzilla imatge. Els ous que tenen el primer dígit 0 són de producció ecològica i els de dígit 1 com a mínim provenen de gallines camperes. Tingueu present que comprant aquests i no els de codi 3 feu el món un lloc una mica menys cruel, sobretot ara que us disposeu a menjar és ous a la setmana 😉