Estic ja casi a la meitat de les meves vacances d’agost (del 1 al 31) i, en part, estan sent uns dies bastant rutinaris, no gaire diferents del que seria la meva jornada laboral habitual. Es podria dir que el temps lliure extra que tinc el destino a fer les mateixes coses que faria durant tot l’any, només que hi puc dedicar més temps, i amb més calma. Puc escollir hora per sortir a córrer o anar al gimnàs sense anar tant estressat, tinc més temps per llegir els tropecents-mil estudis científics sobre X matèria, llibres pendents o blogs que segueixo habitualment, puc planificar-me millor els àpats i aprofitar per sortir a passejar per la ciutat per a divagar una mica i prendre el sol i escapar-me a la platja a la mínima que puc. Però realment no és res que no fagi habitualment durant el curs de l’any.
No és cap crítica, és una observació. De vegades penso que el fet que no sigui massa inclinat a canviar la meva rutina deu indicar que realment el que faig m’agrada, no està mal, no? Tot i així, tinc pensant escapar-me una setmaneta fora si tot va bé, cap a finals de mes. Un canvi d’aires sempre va bé, a més, vull aprofitar per observar algunes coses i extreure algunes conclusions interessants sobre la vida a la ciutat vs altres indrets menys massificats 🙂
En tot cas, una de les coses en les que he estat més posat durant l’últim més ha estat la formació online. Tot va sorgir perquè que la Núria em va fer arribar un enllaç del Groupalia amb un descompte important per a fer un curset online sobre nutrició i dietètica. Vaig pensar que segurament seria un curs senzill i que probablement no m’aportaria gran cosa, però tot i així li vaig donar una ullada, i en veure l’important descompte -de 120 a 22 euros (shit! ara valia 18! xD) – vaig pensar… per aquest preu, potser no seria mala idea fer-lo? Realment tenia poc a perdre, i ostres, per senzillet que sigui, no està de més tenir alguna mena de títol, no?
La veritat és que porto molt de temps interessat en tot això, bàsicament “por la cuenta que me trae” i a nivell aficionat, però si vas a mirar, la dedicació que hi aporto no és poca, i la idea de fer el curset em va fer un tic al cap: potser ja és hora de tenir alguna mena de cosa formal que com a mínim acrediti que algo sé referent a tots aquests temes, no?
I dit i fet, em vaig apuntar al curs. La empresa que l’imparteix és inn-formación, té diversos cursos online de tot tipus per a gent que vulgui formar-se a nivell senzill en alguna de les matèries que oferten. Doncs bé, l’he devorat bastant ràpid i m’alegra dir que fa uns dies em van fer arribar el certificat de que he completat el curset amb èxit! 🙂
Sobre el curs de Inn-formación
Tot i que com comentava, és un curs molt senzill, la veritat és que em fa ilu haver-lo completat i rebut el diploma! És com un pas endavant per a mi pel que fa a el que representa tot aquest món. Sobre el curs, no està de més fer una mica de crítica: crec que en general és interessant com a introducció a la base, està ben estructurat i toca una mica tot el que s’ha de saber a nivell bàsic sobre nutrició i dietètica: tipus d’aliments, macronutrients (proteïnes, carbohidrats i greixos) i micronutrients (vitamines i minerals), explica quins tipus hi ha de cadascun, el seu rol a l’organisme, etc. En els temes posteriors tracta diverses temàtiques com l’actualitat a la societat, el paper dels nutricionistes, cap a on hauria de tendir la nutrició, l’èmfasi que hauria de fer la sanitat pública, etc.
El que potser menys m’ha agradat és que els continguts estan basats en informació potser una mica desfasada, però entenc en part que s’hagin basat en el que està acceptat segons les directrius dels diferents organismes a nivell nacional que regulen les pautes en alimentació, com la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. I de fet, bona part del contingut crec que és bastant encertant, ja que en el fons es basa en la dieta mediterrània, la qual té coses bastant positives com tothom ja sap, però potser hi ha un parell de voltes de torca que caldria considerar. Si saps cap a on va la meva línia de pensament actual ja deus haver esbrinat per on vaig: la demonificació dels greixos saturats i la promoció de consum “ad libitum” de cereals i llegums, a part del suport general als fabricants de productes elaborats. Bé, és un tema controvertit on els hi hagi, i estic segur que la majoria de metges i nutricionistes regulats estaran més d’acord amb el que té a dir el curset 🙂
En tot cas, fer el curs m’ha anat molt bé pels següents motius:
- Repassar la base, que sempre va bé i, en general, està bastant consensuada, a nivell biològic el que hi ha és el que hi ha.
- Reforçar conceptes: hi ha temes espesos que són difícils de recordar, com per exemple el rol de cada vitamina, cada mineral, etc. A base de llegir una i altra vegada tot això, mica en mica és va interioritzant cada vegada més la informació, de manera que al final ja ho consolides i amb una mica de sort, no se t’oblida.
- Aprendre algunes coses noves, sempre sempre s’aprèn alguna cosa nova de tot arreu!
- Contrastar el que sé amb el que se’m presenta, discernir entre què hi ha de cert i què pot ser no tant cert en un curs que se suposa ha de ser bastant rigorós. No dic que no ho sigui, per en aquests tipus de disciplines, hi ha molt de lloc a debat i probablement veurem canvis de paradigma diverses vegades i, probablement, no podrem estar segurs 100% de que tot sigui blanc o negre.
I res, un cop acabat el curset, doncs com és habitual en mi quan agafo una cosa que em motiva, m’ha deixat un regustet de voler més. Una petita cerca al google em va portar a un lloc que s’està tornant bastant revelador per a mi: Coursera.
Què és coursera?
És una web que posa a disposició de la gent cursos online que ofereixen, majoritàriament, universitats de prestigi. Lo bo és que acostumen a ser gratuïts! I en alguns fins i tot, si pagues un plus, pots tenir una acreditació de Coursera de que has completat el curs amb èxit. Sobre la utilitat d’això, encara no està molt clara a nivell professional i educatiu, però se sap que estan treballant per a que les seves acreditacions siguin reconegudes i, per exemple, estudiants puguin convalidar cursos de la web per crèdits universitaris.
Hi ha cursets de moltíssimes temàtiques! La veritat és que alguns sobre enginyeria del software, gestió de projectes i tal m’han fet l’ullet i estic segur que tres o quatre anys enrera, si hagués descobert aquesta web, els hauria estat fent. Però en la època actual en que estic, la meva atenció en el temps lliure està totalment centrada en les meves aficions en nutrició, salut i exercici i, com és d’esperar, els cursos que m’han cridat l’atenció van lligats amb això 😀
Ara mateix estic apuntat a dos. El primer és un curs per la Universitat de Pittsburg titulat “Nutrition and Physical Activity For Health” (Nutrició i Activitat Física per a la Salut). És molt elemental i fàcil de seguir. Com resulta evident, va enfocat a explicar quines tècniques es poden usar per a conduir la gent cap a un estil de vida més saludable a través de la nutrició i l’esport. Explica alguns conceptes i dóna mecanismes per a quantificar el progrés (conceptes de ingesta calòrica, IMC, metabolisme basal, càlcul de gast calòric, etc), explica una mica que és el que convé i no menjar (en aquest cas també peca una mica del mateix que el curs de inn-formación) i explica els diversos tipus d’activitat física: exercici aeròbic, de força, activitat suau integrada en l’estil de vida quotidià, etc. També tracta factors socials i estratègies per a que la gent tingui èxit en mantenir un estil de vida saludable; barreres que poden impedir assolir objectius, estudi de les barreres i mirar de solucionar-les, etc, Està dividit en 6 mòduls que es van obrint a nivell setmanal, actualment vaig pel 5è a espera de que la setmana vinent s’obri l’últim!
El segon curs és molt més complex. Es titula “Introductory Human Phisiology” (Introducció a la Fisiologia Humana), de la Duke University i explica conceptes biològics sobre el funcionament del cos humà: homeòstasi i fluids corporals, regulació de la homeòstasi, conceptes endocrins, tipus de cèl·lules, etc. Estic per la primera setmana i aquest em costarà bastant perquè el material, tal com l’explica la Dra Emma Jakoi és una miqueta infumable… però realment és el tipus de curs que m’interessa, ja que entendre aquests conceptes em dóna criteri per a poder discernir què hi ha de cert en el coneixement popular i no caure en mites.
I després… què vindrà?
Doncs fa un temps que porto barallant una idea al cap i estic bastant decidit a tirar-la endavant. Si em decideixo, tindrà un impacte bastant important a la meva vida imagino… per això no estic segur encara, però es podria dir que estic un 90% convençut de tirar-ho endavant. Que de què es tracta? Si es dóna el cas, ja li dedicaré un altre post. Ara per ara, és una idea temptadora.