La leptina (del grec leptos prim) és una hormona produïda en la seva majoria pels adipòcits (cèl·lules grasses) encara que també s’expressa en l’hipotàlem, l’ovari i la placenta. La leptina és una substància segregada pel teixit adipós que en condicions normals redueix la sensació de gana després d’una ingestió suficient de menjar.
Va ser descoberta el 1994 en el ratolí. Posteriorment, el gen Ob humà es va cartografiar en el cromosoma 7. Es creu que la leptina actua com un lipostat: quan la quantitat de greix emmagatzemat en els adipòcits augmenta, s’allibera leptina en el flux sanguini, el que constituïx un senyal (retroalimentació negatiu) que informa al hipotàlem que el cos té prou menjar i que ha d’inhibir l’apetit.
Quan augmenta la massa de teixit adipós més enllà del punt d’equilibri, augmenta la síntesi i secreció de leptina pel que s’estimulen diversos efectes compensadors en l’hipotàlem: la disminució de l’apetit per estimulació de pèptids anorexigènics (que produïxen perduda d’apetit) i supressió de la producció dels pèptids orexigènics (del grec orexis que significa apetit); augment la despesa energètica augmentant la taxa de metabolisme basal i la temperatura corporal a més de la modificació del punt d’equilibri hormonal per a reduir la lipogènesi (producció de greixos) i augmentar la lipòlisi (ús de greix acumulat per a produir energia) en el teixit adipós.
La regulació de la secreció de leptina és a llarg termini, principalment per variació del nivell de massa corporal i efectes estimulants de la insulina. No obstant això, molts obesos tenen altes concentracions de leptina en sèrum o resistència a la leptina, el que indica que altres molècules com la ghrelina, la serotonina, la colecistoquinina i el neuropèptid I tenen també un efecte sobre la sensació de sacietat i contribuïxen a la regulació del pes corporal.
Després del seu descobriment, la majoria de les investigacions entorn de la leptina es van centrar en el seu paper com factor regulador del pes corporal. No obstant això, estudis posteriors van descriure una àmplia distribució de receptors per a aquesta hormona en diversos teixits perifèrics, obrint-se, així, un vast camp d’investigació sobre les funcions biològiques d’aquesta hormona. La leptina participa en processos fisiològics tan diversos com la reproducció, immunitat o angiogènesi.
Referències
- Leptina. (2014, 10 de juliol). Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure. Data de consulta: 09:02, juliol 10, 2014 de //ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Leptina&oldid=13777910.